Maria, en elitidrottare tack vare personlig assistans

SAAND BOCCIA BJURSTRÖM
Möt Maria Bjurström, bocciaspelaren från Mjölby som brinner för boccia och parasport i stort. Maria är en av SAANDs uppdragsgivare och det är vi otroligt stolta över!
Vi har träffat Maria för att göra en intervju, den går att läsa nedan!
Vem är du?
-Jag heter Maria Bjurström och är 29 år. Jag föddes med en cp-skada som gör att min kropp inte vill göra som jag vill, men det har aldrig hindrat mig från att göra det jag vill. Jag saknar även tal så pratar via Bliss. Jag bor i egen lägenhet i centrala Mjölby och lever mitt liv med hjälp av assistenter. 2005 hittade jag bollsporten Boccia så från 2007 har jag utövat den. Det var kärlek vid första ögonkastet så efter gymnasiet bestämde jag mig för att bli elitidrottare på heltid. Jag gjorde min första internationella tävling 2013 som var EM I Portugal och sedan dess har jag varit med i landslaget.
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
-Mina dagar kretsar kring träning. Oftast tränar jag två pass om dagen. Antingen två bocciapass som är 3 timmar långa var eller ett bocciapass och ett fyspass. Det beror på vilken dag det är, men det är träning från morgon till kväll. Jag går upp på morgonen när min assistent börjar, äter frukost och gör mig i ordning, går och tränar, hem och äter och vilar och sen är det dags för eftermiddagspass.
Har du alltid varit sportintresserad?
-Det här låter konstigt men jag är noll intresserad av sport. Den enda sporten som jag tycker är kul utöver boccia är handboll. Men som barn drömde jag om att bli stor i någon sport. Då trodde jag att min funktionsnedsättning skulle försvinna när jag blev vuxen så att jag kunde bli proffs i en ”vanlig” sport haha! Så drömmen har alltid varit att bli elitidrottare.
Vad är ditt mål inom ditt idrottande?
-Jag vill ha medalj från ett stort mästerskap som EM, VM, Paralympics och världscuper.
Hur kom du i kontakt med Saand?
-Jag behövde byta bolag och hade hört om Saand och tyckte att dem verkade bra eftersom att de är inriktade mot parasport. Eftersom mitt liv kretsar kring träning känns det bra att ha ett assistansbolag som förstår.
Vad är det bästa med Saand?
-Att ni är inriktade mot parasport så ni förstår vad som krävs.
Vad betyder assistenterna för dig?
Mina assistenter betyder allt för de gör så att jag kan leva det liv som jag vill leva.
Du har ju inspirerat många och visat att man kan idrotta trots funktionsnedsättning, vad är ditt budskap till dom tjejer och killar som älskar idrott lika mycket som dig men kanske inte vågar ta steget att börja?
-Allt går om man vill!